Het thuisgevoel in het verpleeghuis

Wonen op een hofje is tegenwoordig helemaal in. Iedereen wil, als het even kan, zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Als dat met zorg aan huis kan is dat prima. Maar gaat dat niet meer, dan verhuis je naar een verpleeghuis. Nu staat ’verhuizen’ sowieso al hoog op de stressladder dus is het van belang om op je nieuwe locatie zoveel mogelijk het ‘thuisgevoel’ te ervaren. Daarom is zorgorganisatie Viattence begonnen met een nieuw bouwproject waarbij mensen kunnen wonen op een hofje.

Al in de 13e eeuw

Wonen op een hofje was een van de opties voor Viattence om ervoor te zorgen dat mensen zich meer thuis zouden kunnen voelen zodra ze verhuizen. Verpleeghuis Wendhorst is in 1971 gebouwd en dus nodig toe aan renovatie. Daarom heeft Viattence dit verpleeghuis uitgekozen om om te bouwen. Maar wat is een hofje ook alweer? Een hofje is een binnenplaats of binnentuin met daar omheen gelegen een aantal kleinere woningen. Wist je dat dit één van de oudste woonvormen in ons land is? Ze kwamen al in 13e eeuw voor. Viattence heeft 88 woonzorgplaatsen voor ogen waar de bewoners boven slapen en beneden wonen. Het is bestemd voor mensen die vaker én meer zorg nodig hebben, zoals ouderen met dementie. Een van de redenen waarom voor een hofje is gekozen is omdat de woningen rondom de tuin liggen. Hopelijk stimuleert dit de bewoners om sneller naar buiten te gaan en te genieten van de natuur.

Wonen op een hofje geeft thuisgevoel

De bewoners hebben allemaal een eigen kamer. In de huiskamer komt iedereen bij elkaar om te koken, te eten en natuurlijk voor de gezelligheid, zoals televisie kijken, handwerken, knutselen of een spelletje doen. Dat bevordert het thuisgevoel. Vaak hebben de bewoners mantelzorgers die actief betrokken blijven bij het wel en wee van de bewoner. Aan vrijwilligers uit de buurt wordt gevraagd om het dorps- of wijkleven naar binnen te halen met verhalen en activiteiten. Op deze manier verhuis je van het ene ‘thuis’ naar het andere.